Sunday 13 May 2012

Nispero Stone Liqueur - a recipe

About now, nisperos (níspero de Japón / Eriobotryra japonica) are appearing on the market stalls. They have been a bit late this year; usually the first ones are ripe in April. If you have nispero trees in your garden and you've managed to get to them before the birds or you have netted them, you'll have been enjoying the fruits. However, you perhaps just throw away the  two or three stones that are found in each fruit. Don't! You can make a delicious drink from them, ideal for rounding off an evening with friends...


  • Collect the nispero stones. Once you have about 200gms, dry them in the sun for a week 
  • Put them in a wide-necked bottle or large jar with 400 ml of a spirit of your choice, e.g. gin or vodka, together with the rind of half a lemon and half a vanilla pod
  • Stop up the bottle or put the lid on the jar and keep in the sun for a month, shaking or inverting occasionally
  •  After a month, filter out the nispero stones, vanilla pod and lemon rind
  •  Prepare a syrup of 300gms sugar and 300ml water, heating it to mix, then when cool add it to the nispero spirit 
  • Bottle the finished nispero stone liqueur and keep it to season for at least two months. It will mellow to taste like amaretto. Delicious!
 
Acerca de ahora, nísperos (níspero de Japon / Eriobotryra japonica) están apareciendo en los puestos del mercado. Ellos han sido un poco tarde este año, por lo general los primeros están maduras en abril. Si tiene árboles níspero en su jardín y que haya logrado llegar a ellos antes de que los pájaros o los has anotó, se le han estado disfrutando de los frutos. Sin embargo, tal vez sólo tiro de los dos o tres piedras que se encuentran en cada fruta. No lo hagas! Usted puede hacer una deliciosa bebida de ellas, ideal para redondear una noche con los amigos ...
  • Recoge las piedras de níspero. Una vez que usted tenga sobre 200gms, que se sequen al sol durante una semana
  •  Póngalos en una botella de cuello ancho o un tarro grande con 400 ml de un espíritu de su elección, por ejemplo, ginebra o el vodka, junto con la cáscara de medio limón y media vaina de vainilla
  • Deje la botella o poner la tapa en el frasco y mantener en el sol durante un mes, agitando de vez en cuando o invertir
  •  Después de un mes, filtrar las piedras de níspero, bloc de vainilla y la ralladura de limón
  • Preparar un almíbar de azúcar y 300 ml de agua 300gms, calentándolo a mezclar, a continuación, cuando se enfríe se añade al espíritu níspero 
  • Botella del licor de piedra acabada níspero y mantenerlo a la temporada por lo menos durante dos meses. No será suave al gusto, como amaretto. ¡Delicioso!

1 comment:

  1. I can confirm it, it is absolutely delicious. Be careful not to dry the stones too much - you don't want them to loose a lot of moisture or they will just soak up your spirit and not give it out again!

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